Vad är tändstift?
Ett tändstift är en av motorns viktigaste komponenter. Det är det som ser till att luft-/bränsleblandningen antänds och får förbränningsmotorn att fungera. Detta görs mellan ca 500 gånger och 3500 gånger per minut.
Även om bränsle-/ luftblandningen är riktig och kompressionen den rätta, startar inte motorn om inte gnistan från ett stift är tillräckligt kraftig. Är inte gnistan rätt så kan det också leda till misständning. Det skulle kunna resultera i att mängden bränsle-/ luftblandningen i en hel cylinder når avgassystemet oförbränt och då endast förbränns när den når katalysatorn. Bara några misständningar kan vara tillräckligt för att skada katalysatorn permanent.
Tändstiftet får utstå stora påfrestningar
Ett stift är konstruerat för att få ut maximal effekt ur motorn över hela dess varvtalsregister. Ett stift har en mittelektrod av koppar, djupt placerad i isolatorfoten för att snabbt kunna avleda stora värmemängder. Det gör det till ett tändstift med ”ultrabrett värmetalsområde” som kan motstå såväl igensotning som överhettning.
Tändstiftet får utstå mycket stora påfrestningar. Den inströmande bränsle-/ luftblandningen kommer in i cylindern med normal temperatur och lämnar efter förbränningen med ca 2500 grader Celsius. Spänningen som används för att tända ett tändstift är på ca 20 000 – 30 000 volt. Trycket som kolven trycker mot stiftet underifrån på elektroden som sticker ner i förbränningsutrymmet är på ca 50 kg/cm2. Ett stift skall också stå emot den korrosion som förorsakas av bensin och förbränningsgaser.
Tändstift finns på de flesta bensin- och etanoldrivna bilmodeller och det är oftast ett stift per cylinder. Ett stift skruvas fast i motorblocket och själva tänddelen sticker ner i cylindern.
De finns i flera olika utföranden och det finns också de som är anpassade för tävlingsbruk.
Att byta tändstift
Bilverkstaden vet om det är dags att byta bilens tändstift vid service. Det är avgörande för att bilen skall ha en bra förbränning och påverkar också hur skadlig bilen är för miljön. Gamla och utslitna stift ger inte lika bra förbränning av bränsle-/ luftblandningen. Med slitna tändstift kan din bil bli svårstartad och ge dig driftstörningar, framförallt under den kalla årstiden.