Varför behöver jag bilbarnstol?
Barn är den mest värdefulla last du någonsin kommer att köra runt med i din bil. Och för de allra flesta är det en fullständig självklarhet att se till att barnen sitter säkert fastspända i bilen. Trots detta så är det ett faktum att de allra flesta barn som skadas i trafiken gör det för att de inte suttit fastspända alls, eller varit fastspända på ett felaktigt sätt. Enligt lagen är det föraren som har ansvaret för att alla passagerare under 15 år sitter fastspända på ett säkert sätt i bilen.
Babyskydd för de riktigt små
Riktigt små barn ska åka i ett babyskydd. Det vill säga den sortens bilbarnstol som barnet ligger i och som du kan lyfta ut ur bilen och bära barnet i. När barnet kan sitta själv eller har blivit för stort för ett babyskydd är det dags att skaffa en bra bilbarnstol.
Hur ska en bilbarnstol monteras i bilen?
Det säkraste alternativet för ett litet barn är att åka i en bakåtvänd bilbarnstol. Man monterar stolen med hjälp av så kallade underförankringsband samt med bilens eget bälte. Barnet använder sedan det bälte som finns i bilbarnstolen. Forskning visar att det är flera gånger säkrare att sitta bakåt än vad det är att sitta framåt.
Det beror på att barnets huvud är större och tyngre i förhållande till kroppen jämfört med vad det är hos oss vuxna. Det kan exempelvis medföra svåra nackskador om olyckan skulle vara framme. Skelett och muskler hos ett barn är heller inte färdigutvecklade och har därför sämre förmåga att stå emot de krafter som utvecklas vid en krock. Man brukar rekommendera att barn ska sitta bakåtvända upp till cirka fyra års ålder eller tills barnet väger runt 25 kilo.
Om man sätter sin bilbarnstol i främre eller bakre passagerarsätet spelar ingen roll ur krocksäkerhetssynpunkt. Dock kan det vara bra att ha barnet i främre passagerarsätet om man som förare är ensam med barnet i bilen. Helt enkelt för att man då slipper vända sig om för att hålla uppsikt över barnet i baksätet. Barnet får ofta också ett lite större benutrymme om de sitter fram än vad de har i baksätet.
Det kan alltså ha fördelar med att ha barnet i främre passagerarsätet, men det är livsviktigt att se till att aldrig sätta en bakåtvänd bilbarnstol på en passagerarplats som är utrustad med en krockkudde som inte stängts av. Det kan uppstå svåra skador på barnet om kudden blåses upp vid en krock. En auktoriserad bilverkstad, som din närmaste Autoexperten-verkstad, kan hjälpa dig med att koppla ur en krockkudde. En del bilar har så kallad nyckelavstängning som gör att man själv kan koppla ur krockkudden då man monterar bilbarnstolen.
När är en bilbarnstol för liten?
När barnet har blivit så stort att huvudet sticker upp med ungefär en tredjedel ovanför stolens kant, eller stolens rekommenderade viktgräns har passerats, har det blivit dags att byta till en bältesstol.
När du köper en bilbarnstol är det en del saker du behöver tänka på. Du ska till exempel se till att stolen är enkel att montera och att det följer med en tydlig monteringsanvisning. Ta med både barnet och bilen då du ska köpa bilbarnstol och kontrollera att stolen passar i din bil och att barnet sitter bekvämt och stadigt.
Om du tänker använda stolen i framsätet så se till att den inte skymmer sikten för föraren. Du ska köpa en bilbarnstol som är europagodkänd och har en ordentlig märkning. Följ bruksanvisningen när du monterar stolen och spara den sedan. Det är oerhört viktigt att du drar bältet så som tillverkaren avsett och inte improviserar själv.
Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är tio år under förutsättning att den är felfri och välvårdad. Se till att spännen och bälten är felfria och att plasten inte är sprucken eller hårt sliten. Om du tar av klädseln när du kontrollerar stolen är det lättare att se ordentligt.
Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. Enbart T-märkta bilbarnstolar får inte användas efter den 9 maj 2008. (Vissa bakåtvända bilbarnstolar har dubbelmärkning, det vill säga både E och T.)
Här hittar du Transportstyrelsens tips för hur du skyddar barnen.